Home > سلامت > فرهنگستان علوم پزشکی: از کشت و واردات فرآورده‌های “تراریخته” جلوگیری شود – تغذیه-سلامت

فرهنگستان علوم پزشکی: از کشت و واردات فرآورده‌های “تراریخته” جلوگیری شود – تغذیه-سلامت


image 13970411297824 فرهنگستان علوم پزشکی: از کشت و واردات فرآورده‌های تراریخته جلوگیری شود   تغذیه سلامت

سلامت نیوز:فرهنگستان علوم پزشکی هشدار داد “تا اطمینان یافتن از سلامت کامل مصرف محصولات تراریخته، از کشت و واردات فرآورده‌های تراریخته به کشور جلوگیری به‌عمل آید.”

به گزارش سلامت نیوز به نقل از تسنیم، فرهنگستان علوم پزشکی با صدور اطلاعیه‌ای درباره محصولات تراریخته، هشدار داد “تا اطمینان یافتن از سلامت کامل مصرف محصولات تراریخته، از کشت و واردات فرآورده‌های تراریخته به کشور جلوگیری به‌عمل آید.”

در ادامه متن این اطلاعیه آمده است:

«در جهت صیانت از سلامت آحاد جامعه، توجه جدی به امنیت و ایمنی غذا از طریق کنترل کیفی محصولات کشاورزی، سیستم فن‌آوری تولید غذا و بطور خاص تولید بذر، کشت و مصرف محصولات تراریخته از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به محصولاتی که از طریق مهندسی و اصلاح ژن‌های یک ارگانیسم به دست می‌آیند، “تراریخته” گفته می‌شود که معادل Genetically Modified Organisms (GMO) و یا transgenic است. در این پدیده یک یا چند ژن از یک موجود به موجود غیرهمگنی منتقل می‌شود.

این امر بطور طبیعی، در طبیعت انجام‌پذیر نیست و تنها انتقال ژن از موجودات همگن به یکدیگر به طور طبیعی امکان‌پذیر است؛ دستکاری ژنتیکی گیاهان به روش بیوتکنولوژی برای اولین بار در سال 1983 میلادی گزارش شد. پس از بوجود آمدن گیاهان تراریخته، عملاً انتقال ژن از هر موجودی به گیاه امکان‌پذیر شد و این امر نگرانی‌های زیادی را در امر سلامت انسان و محیط زیست به وجود آورد.

به همین دلیل جامعه جهانی پروتکل‌هایی از جمله پروتکل «ایمنی زیستی کارتاهنا» راتدوین کرد؛ با توجه به اهمیت مسئله، فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران جلساتی برای تبیین دیدگاه خبرگان، با حضور مسئولان و صاحبنظران کشوری تشکیل داد. بحث‌ها عمدتاً بر بذر، کشت و مصرف محصولات تراریخته متمرکز شد و در جمع‌بندی، نظر فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران در خصوص سلامت محصولات تراریخته به شرح زیر اعلام می‌شود:

علیرغم دیدگاه برخی از صاحبنظران مبنی بر لزوم استفاده از فن‌آوری‌های نوین تراریخته در تامین غذای کشور و پایداری تولید محصولات و نیز جلوگیری از خسارت ناشی از سموم کشاورزی باید این نکته را مد نظر جدی قرار داد که قبل از فراگیر کردن آن باید پشتوانه قوی علمی و مستندات معتبر تهیه و ارائه شود و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بعنوان متولی سلامت کشور بررسی‌های علمی لازم را معمول داشته و مسئولان و مردم را با همه ابعاد موضوع آشنا کنند.

لازم بذکر است به دلیل اثرات سوء کمتر شناخته شده و یا ناشناخته زودرس و دیررس محصولات تراریخته، از سال‌ها پیش کشورهای اروپایی قوانین سخت‌گیرانه‌ای برای ورود و مصرف گیاهان تراریخته و یا محصولات آن‌ها وضع کرده‌اند لذا رفتار این کشورها در برخورد با این پدیده باید سایر کشورها و از جمله کشور ما را هم به تامل وا می‌دارد.

از موضوعات جدی و بسیار پیچیده، تلاش‌های سوئی است که برای تسلط بر کشورها از طریق غذا و به ویژه تولید و مصرف محصولات تراریخته صورت می‌پذیرد؛ به دلیل اقتدار و انحصار‌گرائی ابر شرکت‌هایی که در امور مربوط به محصولات تراریخته نقش دارند، باید قبل از هرگونه تصمیم‌گیری و با اجتناب‌ از تعجیل در کاربرد استراتژی تولید و مصرف محصولات تراریخته، مطالعات دقیقی در این ارتباط صورت پذیرد چرا که عدم توجه به این موضوع نتیجه عکس داده و می‌تواند به یک ابزار تهدید‌کننده امنیت غذایی تبدیل شود.

بنابراین با توجه به نکات فوق‌الذکر بنظر فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، استفاده از فرآورده‌های تراریخته در کنار فواید، خطراتی نیز خواهد داشت لذا پیشنهاد می‌شود تا اطمینان یافتن از سلامت کامل مصرف اینگونه محصولات، از کشت و واردات فرآورده‌های تراریخته به کشور جلوگیری بعمل آید.»


فرهنگستان علوم پزشکی: از کشت و واردات فرآورده‌های “تراریخته” جلوگیری شود – تغذیه
کپی رایت: منبع مطلب